Nejprodávanější LP desky The Beatles

Navzdory velké popularitě nákupu nahrávek v digitální formě dosahují někteří umělci stále pozoruhodných výsledků v prodeji tradičních médií, tedy vinylových desek a cédéček. V čele žebříčku jsou The Beatles, kteří již padesát let neexistují. Uvedl to Jan Kodym, jenž se zabývá prodejem hudby.

Skupina The Beatles má fanoušky mezi posluchači napříč generacemi, a tak není divu, že i ona boduje v žebříčku prodeje fyzických nosičů. Jejího posledního alba Abbey Road se letos prodalo 54 tisíc kusů, a to i přesto, že vyšlo před jednapadesáti lety a kapela se rozpadla před padesáti roky.

Celkový počet nahrávek The Beatles na fyzických nosičích prodaných každý rok na americkém trhu je více než milion kopií.

Připomeňme, že The Beatles vznikli v roce 1960 v Liverpoolu a hudební kritika je dodnes považuje za jednu z nejlepších a nejvlivnějších kapel všech dob. Ve Velké Británii nahráli a vydali dvanáct studiových alb.

Kapela má na kontě deset cen Grammy včetně trofeje za celoživotní přínos. Získala i Oscara, a to za skladbu Let It Be ze stejnojmenného dokumentárního filmu z roku 1970. V roce 1988 ji uvedli do Rock’n’rollové síně slávy.

Zpěváka, kytaristu a skladatele Johna Lennona zavraždil v roce 1980 v New Yorku Mark David Chapman. Kytarista George Harrison podlehl v roce 2001 rakovině. Zbylí členové, Paul McCartney (baskytara, zpěv) a Ringo Starr (bicí), jsou stále hudebně aktivní. Druhý jmenovaný oslavil nedávno 80 let.

Diskografie The Beatles

Studiová alba

Please Please Me (1963)
With The Beatles (1963)
A Hard Day’s Night (1964)
Beatles for Sale (1964)
Help! (1965)
Rubber Soul (1965)
Revolver (1966)
Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967)
The Beatles („Bílé album“) (1968) – dvojalbum
Yellow Submarine (1969) – soundtrack filmu, polovinu tvoří instrumentální skladby George Martina
Abbey Road (1969)
Let It Be (1970) – nahráno ve skutečnosti dříve než Abbey Road, ale smícháno a vydáno později

EP

Twist and Shout (1963)
The Beatles‘ Hits (1963)
The Beatles (No. 1) (1963)
All My Loving (1964)
Long Tall Sally (1964)
A Hard Day’s Night (Extracts from the film) (1964)
A Hard Day’s Night (Extracts from the album) (1964)
Beatles for Sale (1965)
Beatles for Sale (No. 2) (1965)
The Beatles‘ Million Sellers (1965)
Yesterday (1966)
Nowhere Man (1966)
Magical Mystery Tour (1967)

Různé verze

Prvních sedm alb The Beatles se v amerických vydáních podstatně lišilo od původních britských – vydavatelství Capitol Records volně vybíralo písně z britských studiových alb a singlů a sestavovalo tak zcela jiná alba, většinou i pod jinými názvy. Ke sjednocení došlo až v roce 1967 (deska Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band), odkdy alba vycházela v USA a ve Velké Británii ve stejné podobě (s výjimkou Magical Mystery Tour, které vyšlo v USA jako LP, kdežto v Británii jako dvojité EP).

S výjimkou dvou posledních byla všechna studiová LP vydána v mono i stereo verzi. Mono verze jsou většinou považovány za „oficiálnější“, pro vydání kompaktních disků v osmdesátých letech 20. století byly použity mono verze prvních čtyř alb, ostatní jsou ve stereu.

Další články

Zpět na blog